zaterdag, maart 06, 2004

De BMI-index

De wat index ? Hoor ik u brommen. Ja, de bmi-index, Bernard, Marie, Izaak-index en deze is ongetwijfeld door Amerikanen in het leven geroepen om de mensen aan te geven of ze al dan niet over een goddelijk lijf beschikken. Het staat voor Body Mass Index en er zijn formules voor om dit getal te berekenen.

Velen onder ons zijn met dat hardlopen begonnen om wat extra pondjes te verbranden. Dat gehobbel zou er althans toe moeten leiden, maar potjandosie, daar krijg je ook gewoon hele erge honger van, van al dat gesport. Dus al onze zorgvuldig opgebouwde trainingen zetten wel zoden aan de dijk, alleen op de verkeerde plaatsen. Hardlopen alleen is absoluut geen garantie voor een lijf gelijk enen spijker. Het idee dat alles gewoon oneerlijk verdeeld is in het leven straalde van me af en eigenlijk ervaar ik dat nog wel eens zo. De weegschaal was af en toe mijn vriend, maar evenzovaak ook niet. Dan stond het ding weer in een kuiltje of zaten er weer verkeerde batterijen in, je weet wel, van die dingen die teveel stroom afgeven. En ik heb ook een periode gehad dat ik een veel te zware bril ophad. Kortom het was een ramp, deze explosieve combinatie van dieten,ontkenning, dieten, zelfbeeld, jojo, dieet. En tijdens gezellig samenzijn op lotgenotencontactdagen wilden we er al vurig voor gaan pleiten om net als in de krachtsporten gewichtsklassen in te gaan voeren. Maar BMI-klassen zouden nog objectiever zijn. Weg met leeftijdsgrenzen. De KNAU zou nog van ons gaan horen !

Nou puilen de roddelloopbladen regelmatig uit van de adviezen om af te vallen en heel vaak valt dan de term BMI of Quetelet-index en zelfs op vele hartslagmeters kan dit fenomeen berekend worden dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Op de site van het voedingscentrum staat een hele mooie calculator om dit getal te berekenen en deze uitkomst is afhankelijk van twee simpele variabelen te weten lengte en gewicht.

http://www.voedingscentrum.nl/body_mass_index/body_mass.html

En jawel hoor, sinds kort heb ik het licht gezien, sunshine at last, het zevende inzicht van de Celestijnse belofte, Hallelujah, Duh, WE ZIJN NIET TE DIK, WE ZIJN GEWOON TE KORT. En het drong al die tijd maar niet tot ons door, bij ons dikkertjes!! Al spelende met de calculator van het voedingscentrum kwam ik erachter, dat ik voor een gezond gewicht twee meter en acht centimeter lang moest zijn. En dat zou je natuurlijk nooit redden! Weg obsessie ! Van af dat moment kon niemand me ooit meer betichten van te dik zijn en dat neemt heel veel stress weg. En van stress wordt je korter, nee langer, of …

Nou ja ieder geval ging ik er destijds meer door eten, maar sinds ik ietsje op de koolhydraten bezuinig en meer groenten eet en vooral ook mijn drinkgedrag heb aangepast, water, water en nog eens water en daarbij iets meer kilometers maak hoef ik op dit moment nog maar te rekken en strekken tot 1 meter en 96 cm.

Er moet momenteel nog 20 centimeter af.NAAR SITE WWW.EDART.NL

Geen opmerkingen: