woensdag, oktober 19, 2011

a beach is a place where a man can heal ...

Recente foto gemaakt met mijn hufterproof Panasonic Lumix DMC-FT2. Een heel prettig soort camera voor mensen die veel in de vrije natuur zijn en bijvoorbeeld vaak op het strand zijn.

Het is niet de bedoeling een reclamespot te maken voor Panasonic, maar meer om wat uitleg te geven bij hoe mijn extreem lage camera viewpoints tot stand komen. Dit cameraatje kun je bijvoorbeeld volledig onder water houden (zelfs tot 10 meter). Dus Try and error maar. De ene keer zit ie te ver onder zeeniveau en de andere keer is het er te ver boven, maar met de komst van het digitale tijdperk kun je je wat missers veroorloven.

Voor de preciezen een gruwel, want een foto moet in hun ogen immers technisch verantwoord tot stand komen, zeker met betrekking tot belichting, iso, sluitertijd, focus om maar wat foto gerelateerde krachttermen te noemen, maar voor de rekkelijken onder ons is dit experimenteren met standpunten echt lekker werken. Het geeft je de mogelijkheid jezelf nog eens te verrassen. What you see is not always what you get.

Bovendien zie je met dit soort toestelletjes ook vrijwel direct het resultaat en kun je de boel een beetje bijsturen. Op den duur begin je dan ook een aardig richtinggevoel te ontwikkelen. Het leuke ook van dit soort foto's is dat het vervreemdend werkt. Het is niet ons normale gezichtspunt. Wij leven normaal niet twee centimeter boven de grond.

Af en toe hoor je ook wel eens "Een goed fotograaf doet geen Flickr", maar het verrassende van Flickr is juist de diversiteit. De verschillende gebruikersgroepen, die je er vindt. Zo zijn er voor deze tak van foto's groepen met de naam "a different point of view" of "prospettiva formica" (het perspectief van de mier) . Het is wel grappig om er eens te kijken.

Ik zal URL's hieronder toevoegen.


http://www.flickr.com/groups/14053127@N00/
http://www.flickr.com/photos/edart/sets/72157627932332182/

Geen opmerkingen: