donderdag, oktober 27, 2011

PAINTING DOGS IN CARS - The making of20 seconden filmpje met stop motion techniek. Diverse stadia van een van mijn schilderijen in wording. Het is om je een idee te geven hoe mijn werk tot stand komt. Van schets naar schilderij met de diverse tussenstadia.

Voor de schets maak ik gebruik van potlood en voor de constructie van de wielen bijvoorbeeld van borden, kop en schotel of wat er maar voor ronds voorhanden is. Soms uit de hand om het resultaat niet al te steriel en zakelijk te maken. Ook projectie is een middel dat in de strijd gegooid kan worden. "All in Art is Fair" kunnen we wel stellen.

Na het maken van de potloodschets maak ik gebruik van Posca stiften, een stift op acrylbasis. Voor dit soort doeleinden perfect gereedschap. De potloodschets nalopen met een kwastje gaat natuurlijk ook, maar met een stift is het gemakkelijker om overal dezelfde lijnvoering en dikte te houden. Maar uiteraard is dit afhankelijk van het karakter en stijl van het werk.

Na het opbrengen van de lijntekening ga ik het gehele schilderij inwassen met gebrande omber. Inwassen betekent verdunnen van de verf met water of als je olieverf gebruikt terpentine. Daardoor krijgen de kleuren die erover gezet worden een grotere helderheid en vooral verzadiging. Dit effect is moeilijker te bewerkstelligen als je van licht naar donker werkt, vooral wanneer je met semi-transparante pigmenten werkt. Vrij vertaald betekent omber, ombre of ombra schaduw. Het werd vroeger in de klassieke schilderkunst tot aan de 19e eeuw vrijwel altijd gebruikt. De term "doodverven" is hiervan afkomstig.

De volgende gaan we het hebben over andere dingen . Tot de volgende keer .........

Geen opmerkingen: